Az általános fogászati vizsgálat

Az általános fogászat éppen annyira szól a gyógyítasról, mint a megelőzésről. Mindenki számára fontos évente kétszer rutinszerű vizsgálat és profeszinális-tisztítás. Az általános fogászati vizsgálat során professzionális egészségügyi ellátásban, felvilágosításban valamint jó tanácsokban részesül a páciens a fogászati látogatások közötti időre vonatkozóan.

Amennyiben több mint fél év telt el az utolsó vizsgálat óta akkor Önnek minden bizonnyal szüksége van egy általános fogászati vizsgálatra. Még ha pillanatnyilag nem is érzünk intő jeleket (fájdalom, érzékenység vagy vérzés), fontos hogy meglátogatssuk a fogorvosunkat egy alapos vizsgálatra . A mindennapi fogmosás, fogselyem, szájviz használata mellett is, a fogakon felhalmozódik a fogkő, ez pedig egy baktériumforrás, ami fogínygyulladáshoz, csontpusztuláshoz illetve fogszuvasodáshoz vezethet.

Az általános fogaszati vizsgálat során nem kell semmi félelmetesre számítani. A látogatás kezdetén a fogorvosa érdeklődni fog egészségügyi állapotáról, hogy tapasztalt-e fájdalmat vagy egyéb kellemetlenséget.

A vizsgálat a fogak általános ellenőrzésével kezdődik. Ha már több ideje nem volt fogorvosnál az orvos elrendelheti a röntgenfelvétel készítését. Ezután ha szükséges, fogkőtisztítás következik.

Az orvos a röntgenfelvételek tanulmányozása után megbeszéli a páciensben felmerülő kérdéseket, illetve kielemzi a tüneteket. Ezt követően javasol egy kezelést és választ ad minden felmerülő kérdésre.

A vizsgálatra alapozva, fogorvosa otthoni kezelési tervet állíthat fel, ami tartalmazhat étrendi tanácsadást, fogtisztítási tanácsokat, esetleg gyógyszeres kezelést vagy étrend- kiégeszítőket.

Fogkőtisztítás

A fogkő az egyik fő oka a fogszuvasodásnak és ínybetegségeknek. A legegyszerűbben az elülső alsó fogaink közt vesszük észre, hogy egy sárgas-barnás lerakodás képződött a fogíny mentén. Percekkel evés után az ember szájában képződik egy vékony átlátszó réteg, ami teli van baktériumokkal. Ha időben nem távolítjuk el ezt a réteget, kalcifikálódik, így  már képtelenek vagyunk eltávolítani fogkefével. A fogkőképződés nagyban összefügg a páciens nyál-összetételétől. Van akinek nagyon gyorsan képződik annak ellenére, hogy rendszeresen mos fogat, van akinek lassabban, annyi bizonyos, hogy minden pácienst érint.

Tehát a fogkő eltávolítása egy olyan dolog, amire mi magunk otthoni eszközökkel nem vagyunk képesek. Emiatt egy tapasztalt fogorvos segítségét kell kérjük. Mivel az emberek többségének olyan helyen képződik fogköve, ahol nem is látszik, vagy nagyon nehezen ér el, erőssen javasolt az évente kétszeri fogorvos-látogatás annak érdekében, hogy ne vezessen fogszuvasodáshoz.

A fogorvosaink ultrahanggal működő gépeket használnak e célból. Az ultrahangos gépek vizet és apró vibrálásokat bocsátanak ki egyszerre, így kényelmesebbé téve a beavatkozást. Polírozás követi a fogkő eltávolítását, így a fogzománc mélyebb bugyraiba került fogkő is eltávolítódik, és a fogak felülete szép sima lesz, ez által gátolva a fogkő gyors lerakódását következő alkalommal.

Hogyan zajlik a fogkő eltávolítás?

A fogkő eltávolítása egy fájdalommentes kezelés. Általában félévente rutin vizsgálatkor szokás beütemezni. Régebben manuálisan történt és műszerekkel kellett levakarni a fogak felületéről, így kellemetlen érzést kiváltva. Manapság már ultrahangos eszközökkel távolítják el a fogkövet. Az orvos helyi érzésteletnítőt ad a páciensnek, amitől elzsibbad a fogínye, ezután előszőr a fogak felületéről, majd a fogíny alól és a fogak közül távolítja el a fogkövet. Amiután végzett a fogkő eltávolításával, az orvos kifényezi a fogakat, amitől sima és fehérebb lesz a felületük.

Mennyi időnként ajánlatos fogkőtisztításra járni?

A fogkő egyénenként különböző mennyiségben és gyorsasággal képződik. Ajánlatos félévente fogorvoshoz menni és megvizsgáltatni állapotát. A fogkő nem távolítható el sima fogmosás által, emiatt egyre csak gyarapodik, így kellemetlen szájszagot, szuvasodást és a fogak kilazulását okozhatja.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés egy igen fontos eljárás, amit azon fogak megmentésére használunk, amelyeknek a gyökere csúnyán befertőződött. A fogbél a fog élő része, ami a fog belsejéből nyúlik le a gyökerek felé, ebben találhatóak idegek és szövetek. Ennek befertőződése fájdalommal, amennyiben nem kezelődik, akár a teljes fog elvesztésével jár. A gyökérkezéles alatt eltávolítódnak a fog és a gyökér sérült/romlott részei. Bizonyos esetekben az orvos felírhat antibiotikumot a későbbi fertőzés elkerülése végett. A fog hátramaradó organikus részét később tanácsos lefedni egy koronával vagy héjjal, így visszaáll a természetes kinézet és funkció.

Abban az esetben hogyha a szuvasodás miatt a baktériumok bekerültek a fog belsejében rejlő fogbélbe, vagy a fogbél kezd begyulladni az egyetlen lehetőség a fog megmentésére a gyökérkezelés.

A gyökérkezelés első lépése a helyi érzéstelenítés. Amint elzsibbadt a fog gyökere, a szuvas része eltávolítódik, ezt követi a gyökércsatornák kitisztítása. Ezután elzárják és letömik a gyökercsatornát. A gyökértömött fogat gyökércsappal erősítik meg, amire később korona kerül.

Gyökerkezelés után a fog kissé begyullad és pár napig érzákeny. Ettől függetlenül egyből visszatérhetünk a megszokott fogselymezéshez és mosáshoz, amint a restauráció véget ér.