Az idő előrehaladtával a szájban lévő régi tömések és koronák is öregednek, elkezdenek gyengülni. A fogak elmozdulhatnak és így a harapás sem marad a régi már. A fogaink támasza az íny és az állcsont vesztenek eredeti állapotukból. A fogorvosaink alaposan elemzik a páciens egészségét és harapásának helyes működését. Ha a jó harapást szükséges helyreállítani hiányzó fogak miatt, ezt fogpótlásnak nevezzük, ami szoros kapcsolatban áll az esztétikai fogászattal, hiszen ezúton érik el fogorvosaink hogy egészséges és szép mosolyunk legyen. Fogpótlások közé soroljuk a koronákat, hídakat és/vagy a fogászati implantátumokat, illetve a kivehető pótlásokat, részleges és teljes protéziseket.

Koronák

Ha a fog megrepedt, letörött, vagy elhalt, szükséges, hogy a fogra egy korona kerüljön. A korona egy állandó fedő, ami eltakarja és megvédi az eredeti fogat. A koronát többféle anyagból készíthetik. Ilyen a porcelán, zirkon , arany, akril gyanta vagy fém ötvözet, illetve ezen anyagok keveréke. A porcelán koronáknak van a legélethűbb hatásuk, habár nem annyira időtállóak, mint más anyagok. A koronák kifehérítik, átformálják és kiigazítják a meglevő fogakat, ezzel hozzájárulva egy egészséges és élénk mosolyhoz.

A fog és a korona előkészítése

Az első látogatás alkalmával az orvos érzésteleníti a fogat amire a korona fog kerülni, illetve eltávolítja a szuvas részeket, a régi vagy rossz tömést, az elhalt szöveteket amelyek benne vannak. Ezután felépíti és csiszolja, így biztosítva a korona tökéletes illeszkedését. Ez egy teljesen fájdalommentes művelet. Ezt követően egy lenyomatot vesz a páciens fogairól, amit továbbítódik a fogtechnikai laborba, ahol elkészül a személyre szabott korona. Erre az időre a páciens egy ideiglenes koronát kap.

A korona felhelyezése

A következő látogatásnál az orvos eltávolítja az ideiglenes koronát és behelyezi a szájba az új koronát. Először megvizsgálja, hogy tökéletesen találjon úgy formára, mint méretre és ezután felragasztja a helyére.

Az új korona karbantartása

Fontos, hogy az új koronára úgy vigyázzunk, mintha saját fog lenne. A mindennapi fogmosás és fogselyem használata segít abban, hogy fogai, fogínye és koronája baktériummentes legyen, így csökkentve az ínybetegségek kialakulásának lehetőségét. Kerüljük a kemény felületekre való harapást, mint a jég, vagy a pisztácia héja, ugyanis ezek repedéseket vagy töréseket okozhatnak a koronán. A megfelelő karbantartással és odafigyeléssel évtizedeket eltarthat egy korona, sőt van rá példa, hogy egy életen át megmarad.

Fémmentes porcelan koronák

Ha valaha is az volt az elképzelése, hogy a fogászati koronák szembetűnőek és nem vonzóak, akkor még nem látott egy gyönyörűen elkészített fémmentes-porcelán koronát. A régebben használatos fémhez ragasztott porcelán koronákhoz képest, a fémmentes-porcelán készítésű koronáknak sokkal természetesebb hatásuk van, a formájuk, illetve fény-áteresztő képességük miatt. Ha a munka jól van elvégezve, ezeket a koronákat majdnem lehetetlen megkülönböztetni a természetes fogaktól. A fémmentes-porcelánból készült koronáknál nem képződik sötét vonal a fogíny mentén.

Rendelőnkben már hétköznapi dolog hogy a páciensek a régi koronáikat gyönyörű, új fémmentes porcelán koronákra cserélik.

Porcelán hídak

A fogászati híd célja, hogy pótolja a hiányt, ami egy elvesztett fog következtében keletkezik. Egy tipikus híd összetétele két koronából és egy nyeregből (az elvesztett fog helye) áll. A hídakat is a koronákhoz hasonlóan beragasztják a szájba. A hídak segítenek megőrizni a fogsorunk teljességét és fenntartani egy megnyerő mosolyt.

Az eljárás

Egy híd általaban két vagy három látogátast igényel a fogorvosi rendelőbe. Az első látogatás alkalmával, a környező fogakat elzsibbasztják, ezután a fogorvos eltávolítja a fogkövet és lecsíszolja a fogakat. Az orvos mintát vesz a fogakról lenyomatanyag segítségével. Rövid ideig, ameddig a fogtechnikusok elkészítik a hídat a páciens egy ideiglenes hídat kap. Bizonyos esetekben szükséges egy próbát csinálni a híd vázával, amikor a fogorvos ellenőrzi ennek a pontos illeszkedését. Amint elkészült a híd, az orvos eltávolítja az ideiglenes hídat és beilleszti a helyére a véglegeset, majd beállítja úgy, hogy kényelmes harapás essen rajta.

Megfelelő karbantartás

Mivel a nyereg és a két korona, ami a hídat alkotja egyetlen darabból készül, tisztitáskor különleges odafigyelést igényel. Speciális fogselyem vagy szájtus szükséges az alapos nyereg alatti tisztítás érdekében.

Esztétikai betétek (Inlay, Onlay, Overlay)

Az esztétikai betétek fogpótlas címszó alá sorolhatóak, a tömes és a korona köze. A nagyobb tömesekhez hasonlítanak méretben , viszont tartósság szempontjából a koronákhoz hasonlíthatóak.

Ez a termék is fogtechnikai laborban készül, arany, porcelán vagy egyéb anyagokból a páciens lehetőségei és igénye szerint. Ezeket a betéteket úgy készítik el, hogy találjon az eredeti fog színével, ez lesz a fogra felragasztva.

Az esztétikai betét helyettesítheti a koronát, azaz alternatív kezelésként vehető amikor törött vagy sérült fogról van szó. Amikor a tömés nem elég a fog megjavításához, egy személyre szabott betétet készítünk ami pontosan illeszkedik a foghoz. A betétek igen magas sikernek övendenek, mivel személyre szabottak és tovább tartanak mint a hagyományos tömések, ugyanakkor kevesebb egészseges fogszövetet kell eltávolítani, mint a koronák esetében.

Abban az esetben ha közepes szintü romlás, sérüles van a fogán és egy alternatív módszert keres a korona és a tömés mellett, kérjük jöjjön el egy konzultációra a rendelőnkbe. Így egy teljes vizsgálat során kiderül, hogy foga alkalmas-e egy betétre.

Az esztétikai betétet több alkalmas kezelés során helyezik fel. Először a fogat előkészítik a kezelésre, miután lenyomatot vesznek, ami alapján a betét elkészül. Amíg a betét elkészül, a páciens egy ideiglenes restaurációt fog viselni. Amint elkészült a betét, az orvos eltávolítja az ideiglenest és helyére ragasztja az új betétet.

Mire kell odafigyelni, milyen irányelvet kell követni a kezelés után?

Különleges odafigyeléssel kell bánni a foggal az iedeiglenes betét viselése alatt. Kerülni kell a ragadós vagy kemény ételeket, amelyek károsíthatják azt. Amint helyére kerül az új betét, visszatérhetünk a normális evés-ivás-fogmosáshoz.

Műfogsor (protézis)

A műfogsor egy hatékony és megfizethető módja a hiányzó fogak pótlásának. Már több mint ezer éve használatos, igaz a mai fejlett technikával készült protézisek nem hasonlíthatóak közel ezer éves elődeikhez. A fogak általában tartósabb speciális műanyagból vagy porcelánból készülnek. A részleges és a teljes műfogsort is el lehet úgy készíteni, hogy természetes hatást keltsen. Manapság a műfogsorokat személyes méretek alapján készítik, így biztosítva az artikulált beszédet és a magabiztos táplálkozást.

Romániai felnőttek 85% -nak hiányzik minimum egy foga? Közel 10%-nak nincs már saját foga, így arra vannak kényszerülve, hogy fogpótlást viseljenek, ami helyreállítja a funkcionalitást és esztétikusabbá teszi a mosolyukat. A legtöbbjüknél részleges vagy teljes műfogsorral pótolják hiányzó fogaikat.

Ön is műfogsorra szorulhat abban az esetben, ha egy pénztárcabarát megoldással szeretné pótolni a hiányzó fogait. A műfogsort hordó emberek nagyrésze úgy gondolja, hogy a részleges vagy teljes műfogsorral nagyrészben visszanyerték az fog eredeti funkcióját, nem beszélve a gyönyörű, természetesnek tűnő mosolyról.

Mire számítsak amennyiben műfogsorra van szükségem?

Ha van elhalóban levő vagy elhalt foga, ezeket szükséges eltávolítani amielőtt az orvos a szájról lenyomatot venne. A lenyomat ezután a fogtechnikai laborba kerül, ahol a műfogsort elkészítik. Amikor elkeszült, a paciens visszatér a fogászati rendelőbe egy végleges próbára.

Szükséges speciális követelményeket betartani a műfogsorom karbantartásához?

A műfogsorok kivehető protézisek, amelyeket napi rendszerességgel kell mosni és kefélni. A foghúst is napi rendszerességgel kell tisztítani. A műfogsort vízben tartjuk, amikor nincs a szánkban, így elkerülhetjük, a görbülést és a kiszáradást. Szem előtt kell tartani, hogy némi időt fog felvenni amíg megtanulunk bizonyos nyelv és száj izmokat használni, amelyek segítenek helyén tartani a műfogsorunkat. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb kényelmet és biztonságot fogunk érezni a műfogsorunk használatakor.

Fogászati héjak

A fogászati héjak segítségével esztétikailag feljavíthatjuk, szebbé tehetjük egy vagy több fog kinézetét. Ezek a nagyon vékony porcelán vagy egyéb anyagból készült héjak személyre szabott színben és formában léteznek. A fog felületére ragasztódnak, ily módon újraformálva a törött, deformálódott vagy a normálistól eltérő fogakat. Nem utolsó sorban egy alternatív megoldás az elszíneződésekre, amelyek már nem válaszolnak a hagyományos fogfehérítési módszerekre. A fogászati héjakat viselő pácienseink természetes fogszínnek örvendhetnek a fogíny megsértése nélkül.

A fogászati héj egy hagyományos módja mosolyának újraépítésében? A fogászati héjak nagy népszerűségnek örvendenek azok körében akik egy világosabb és szimmetrikusabb mosolyt kívánnak. Miley Cyrus, Ben Affleck csak egy pár a hollywoodi nevek közül, akik ezügyben keresték fel a fogorvosukat. Szerencsére a fogászati héj egy elérhető és pénztárcabarát módja a mosoly újratervezésének.

Lehet nekem is fogászati héjam?

A fogászati héj megoldás lehet önnek, ha egy alternatív módszert keres korona helyett. Remek megoldás, ha rés van fogai közt, törött, elszíneződött foga van, vagy egyszerűen nem állnak szimmetrikus sorban fogai. Több információért kérjük hívja a rendelőnket és programáltassa be magát valamelyik orvosunkhoz.

Mire számítsak fogászati héj feltételekor?

A héj felhelyezése előtt, a fogat elő kell készíteni a ragasztáshoz. Érzéstelenítés után az orvos egy körülbelül egy miliméteres réteget lecsiszol a fog felületéről. Ezután lenyomatvétel következik, ami alapján elkészül a héj. Amint a fogtechnikus elkészül a munkával, a pácienst visszahívják a rendelőbe. Ekkor az orvos odailleszti, helyreigazítja, majd felragasztja a fogászati héjat.

Milyen kezelés utáni útmutatót kell követnem fogászati héj felhelyezése után?

Nincs külön eljárás a fogászati héjak esetén, így a páciens visszatérhet a normális mosáshoz és fogselyem használathoz. Mivel a héj két fogászati látogatás alatt készül el normális, ha a páciens fogai érzékenyek az első beavatkozás utáni csiszolás miatt.