A  lézer egy energiában gazdag fényköteg melynek számos fajtája van, ezeket a fényhullámok frekvenciája illetve a wattban mért teljesítménye különböztet meg egymástól. A lézer kiválóan alkalmazható a fogászat területén, eredetileg gyökér- és fogínygyulladás kezelésénél alkalmazták, de számos egyéb területen is – mint például a fogszuvasodás kezelése-, rendkívül hasznos segítséget jelent.

Gyökérkezelés során a lézersugarat hosszú és nagyon vékony eszközzel a gyökércsatornába irányítjuk, ahol elpusztítja a baktériumokat és megszünteti a gyulladt gócokat. A fogászati lézer a gyökérkezelés során olyan helyeket is képes elérni, amelyek a hagyományos fogorvosi eszközökkel elérhetetlenek maradnának.

A fogászati lézerrel történő kezelések során – a szem védelmének érdekében – a páciens és a fogorvos számára is kötelező a védőszemüveg használata.

A lézertechnológia növeli a hatékonyságot, a precizitást és olyan új módszerek alkalmazását teszik lehetővé, amik ezidáig nem állhattak rendelkezésre. Ezek részben teljesen fájdalmatlan eljárások,  ami miatt a betegek körében a lézerkezelések sokkal kedveltebbek, mint a hagyományos eljárások.

A kezelések ma már nem csak az érintett területre szorítkoznak, hanem lehetőség van a környezet kezelésére is. Így a sérülés, műtét, betegség környékén a nyirokcsomók, izmok, izület kezelése is elvégezhető rövid kezelési idővel mert alapvetően nagy a kibocsájtott teljesítmény és egyszerre nagy a besugárzott felület.

Ezzel nemcsak magának a patológiás területnek a gyors kezelése válik lehetővé, vagyis a gyors sebgyógyulás, hanem kivételesen előnyös a kísérő jelenségek eliminálása, megelőzése is, mint az oedema, fájdalom, gyulladás.