Foghúzas

A foghúzas egy alapvető fogászati művelet, amely a menthetetlen fog eltávolítását foglalja magában. Fogorvosaink mindent megtesznek, hogy az adott fogat megmentsék, de vannak esetek amikor elkerülhetetlen. Bár a foghúzás a fogászati székben történik, mégis műtét kategóriába soroljuk.Attól függően, hogy melyik fogat húzták ki, helyettesíteni lehet implantátummal vagy egy más fogpotlási technikával.

FAQ

Lehet hogy foghúzasra van szükségem?

Erre a kérdésre csak az orvosaink tudnak választ adni. Ha van olyan foga ami nagyon romlott vagy nem javíthat töméssel vagy koronával akkor valószínű, hogy foghúzásra lesz szüksége.

Milyen fajta műtét utáni utasítasokat kell követnem?

A műtét utáni odafigyelés nagyon fontos a gyógyulás gyorsításában és a komplikációk elkerülése érdekében. Húzás után kötelező a seb tisztán tartása és bizonyos ételek fogyasztásának elkerülése. Ha az orvos antibiotikumot ír fel, a paciens ezt szigorúan kövesse és az előírt adagot bevegye a fertőzés elkerülése végett. Végül pedig kerülje a dohányzást illetve a szívószállal való ivást, hiszen ez is késlelteti a gyógyulást.

Implantátumok

A legjobban kifizetődő hosszú távú megoldás. Az implantátumok sokkal nagyobb stabilitást mutatnak, mint a hagyományos porcelán hídak vagy koronák. Az implantátum egy mesterséges gyökérként szolgál, amire az új fogat rögzítik. Az implantátumok gyökér része titániumból készül. Ez egy erős és biztonságos anyag, amely hatékonyan csatlakozik a csonthoz. Kivételes, ritka esetekben, ha a páciens allergiás a titániumra, cirkoniumból keszítik -ami szintén erős, akár a titánium, viszont nem tartalmaz fémet. Az implantátumok behelyezése általában három fázisban történik: az implantátum behelyezése, a becsontosodás (az állkapocs gyógyulásának időszaka), és a restauráció/ új fog felragasztása.

A legelterjedtebb fajtája a gyökér formájú implantátum. Ez a típusú implantátum nagyon hatékony és az eredeti fog gyökerének a formáját es méretét tükrözi. Legtöbb esetben ez pont olyan erős lesz, akár az eredeti fogunk gyökere. Miután az orvos érzéstelenítő injekciót ad be, egy bevágást végez a foghúson, hogy feltárhassa az állkapocs csontját. A csont előkeszítődik és az implantátum gondosan és pontossággal bekerül a helyére. Végül az orvos összevarrja a foghúst és szükség esetén gyógyszert ír fel. A becsontosodás alatt a csont szilárdan rácsatlakozik az implantátumra. Ez a folyamat eltarthat 3-tól 8 hónapig is. Amint ez a folyamat véget ért, a páciens újból jelentkezik az orvosnál és az orvos felhelyezi az új fogat az implantátumra.

Egeszségügyi aggódalmak

Akárcsak a kozmetikai sebészetnél, ritkán történnek komplikációk, de alkalomadtán előfordulhat gyulladás, apróbb sérülés az idegeknél, vagy enyhe nyugtalanság. Attól eltekintve, hogy kicsi a valószínűsége, állkapocs és fogínygyulladás is bekövetkezhet. Ezesetben antibiotikummal és/vagy egyébb gyószerekkel kezelhető a panasz. A műtétek után rendszerint duzzadt, dagadt lesz a műtött rész. Ez a duzzanat pár hét alatt lelohad, de hosszabb ideig is eltarthat. Ahogy az alkapocs gyógyul, a paciens enyhe kellemetlenséget érezhet, amit gyógyszerek segítségevel lehet enyhíteni. Ez a kellemetlenségi érzet 7-10 nap alatt elmúlik.

A megfelelő karbantartás

Habár a páciens folyamatosan rendben kell tartsa szája higiéniáját, fogaszati implantátum esetén különös gondot kell erre fordítani. Amikor a fogak es a fogíny nincs kellőképpen tisztítva, a baktériumok megtamadhatják az érzékeny részeket és ennek következtében a fogíny begyullad es az fogíny lassan visszahúzódik. Mindez gyengítheti az implantátumokat és idővel az esetleges eltávolításukhoz vezethet. A páciensek évente legalább kétszer kell meglátogassák a fogorvosukat, hogy megbizonyosodjanak fogaik és implantátumaik egészségéről. Az implantácios műtétet követően ajánlatos abbahagyni a dohányzast, mivel ez a fogíny és álkapocs gyógyulását hátráltatja. A megfelelő gondozással egy fogászati implantátum 25 évet vagy akár tovább is eltarthat.

Piezo sebészet

A Piezo sebészet a szájsebészet egyik eljárása és az állcsontok simítása, vágása vagy a fogak felületének megmunkálására szolgál. Ez az ultraszónikus gépezet egy új korát jelenti a csontsebészetnek.

Precíziót, biztonságot, tökéletes ergonomiát és nagyon színvonalas minőseget biztosít az orvosainknak.

A lágyszövetek egyáltalán nem sérülnek így nem csak az orvos tud sokkal precízebben dolgozni de a műtet utáni gyógyulás és kellemetlenség-érzet is jelentősen csökken.