Miért érdemes többet tudnunk a fogbeültetésről már a foghúzás előtt?

A fogeltávolítás kellemetlen “élmény” sokan csak a műtét túlélésére gondolnak, pedig a foghúzás utáni időszak gondos megtervezése éppolyan fontos időszak. A foghúzás ugyanis nem ér véget a műtéttel. Legalábbis biológiai értelemben nem! A foghúzás helyén maradó szövetben ugyanis aktív változások történnek. Első lépésben a csontüreg feltelítődése, majd új csontszövet kialakulása. Később pedig, ha a terület funkció, azaz “rágás” nélkül marad, a csontszövet lebomlása indul el.

A foghúzás után az üreg feltelítődése majd csontszövet kialakulása indul meg, mely később, ha a területen nem rágunk, sorvadásnak indul. Optimális, ha a feltelítődés után, de még a lebomló folyamatok előtt történik meg a fogbeültetés!
Ha a foghúzás utáni biológiai folyamatokról tisztább képet kapunk, könnyen beláthatjuk, hogy érdemes az elvesztett fog pótlásáról már időben gondoskodnunk. Amennyiben a foghúzás után a leginkább optimális időszakban, azaz a foghúzás utáni fél – egy éven belül kérünk fogbeültetést, a csont a kihúzott fog helyén még megtartott, magasabb, szélesebb és jobb a csontkínálat, így a fogbeültetés nagyobb sikerrel végezhető el. Fontos ugyanis, hogy ebben az időszakban még hosszabb, szélesebb fogimplantátum csavar is behelyezhető, amely stabilabb, tartósabb megoldást eredményez.

Hogyan segítsünk magunkon a foghúzás előtti időszakban?

Sokat segíthetünk magunknak, ha a foghúzásra mind fizikailag, mind lelkileg felkészülünk. A fizikai felkészülés alatt elsősorban a megfelelő, könnyű étrend, vitaminok (nagy dózisú C vitamin) esetleg homeopáthiás szerek bevételét jelenti. Fontos a műtét megtervezése, ha lehet inkább délelőttre essen és utána legyen lehetőség pihenni.

A lelki felkészülést két oldalról érdemes támogatni:

Egyrészt tudatosítani, hogy egy fog elvesztése – mint bármely testrész elvesztése – gyászmunkát jelent. Ezt nagyon kevesen tudatosítják, és nem értik, miért dühösek, feszültek a foghúzás körüli időszakban és még utána is. A fog elvesztését tudatosan el kell gyászolni! Hogy mit jelent ez a gyakorlatban?

Lehet ez annyi, hogy a műtét előtt csak öt percre leülünk egy csendes helyen, és az adott fogra koncentrálunk. Beleérezzük magunkat az adott fogba, és megtapasztaljuk a vele kapcsolatos érzéseinket és gondolatainkat. Átgondolhatjuk, átérezhetjük azt az időt, amelyet a szánkban töltött és szolgált minket. Átgondolhatjuk, átérezhetjük azt az utat, ami ahhoz vezetett hogy most elveszítjük. Ha van ezzel kapcsolatosan dühünk, vagy bűntudatunk, azt próbáljuk meg elengedni és mélyen, szeretettel megbocsátani magunknak. Ha a műtét már eldöntött tény, akkor búcsúzzunk el, köszönjünk el tőle.

Öt perc és egy gyertya: búcsúzzunk el a fogunktól szeretettel

Ha érzelmesebbek vagyunk, nagyobb a frusztráltságunk a fog elvesztése miatt, vagy több időnk van, üljünk le és gyújtsunk egy gyertyát a tiszteletére. Csináljunk egy kis búcsúrituálét. Furcsán hangzik ez, tudom, hiszen “csak” egy fogról van szó, mégis, öt-tíz percet talán megér egy fog is, és az élmény, melyet a magunk számára ezzel szerzünk, lehet hogy sok bosszúságtól, dühtől kímél meg bennünket, ráadásul ami a lényeg a jövőre jobban koncentrálunk majd.

Ha mélyen ráhangolódunk a fogunkra és annak elvesztésére, arra a fájdalomra, ami ezzel lelkileg együtt jár, és képesek vagyunk megélni ezt a fájdalmat otthon egy gyertya mellett, akkor a fogorvosi rendelőben és utána könnyebb dolgunk lesz! A fogtól elbúcsúzunk, a könnyeinket elsírjuk és könnyebb szívvel nézhetünk a műtét operatív része elé. Engedjük meg a könnyeinket, engedjük meg a bánatot, akár az önsajnálatot, de adjunk neki teret, de keretet is, otthon a rituálé alkalmával. Adjuk át a bánatot a gyertyafénynek, tisztítsuk meg a szívünket.

Ha a gyászmunkát elvégezzük, a szívünk tisztább, így az agyunk is az lesz. Az elfojtott düh vagy bűntudat helyett tudatosan a jövővel, a fog pótlásának lehetőségeivel kezdünk el foglalkozni. És miért fontos ez? Azért, mert így időben léphetünk! És miért fontos időben lépni? Mert akkor jó időben, sok csontba, megfelelően vastag és hosszú fogimplantátum kerülhet, nem kell félni az idegek vagy az arcüreg megsértésétől.

Ha tudatosan gondolkodunk a gyászról tudatosan gondolkodunk majd a jövőről is. Ilyenkor sikeres és komplikációmentes fogbeültetésben lesz részünk. A fogbeültetéssel az elvesztett fog a leginkább természetes módon pótolható, de ennek megvannak a feltételei. A leginkább optimális a fogbeültetésre a foghúzás után fél éven túli és egy éven belüli időszak!

© 2024. A vvdental weboldala szerzői jogvédelem alatt áll.

Személyes adatok védelme

Előjegyzéshez hívja:        0266-218-250

Cookiek használatának szabályzata