Éjszakai fogszabályozó – tényleg csak éjszaka?

A szülők éjszakai fogszabályzónak hívják, a fogszabályzásban pedig aktív fogszabályzó lemeznek. Az elnevezés bizony megtévesztő, ugyanis az éjszakai kivehető fogszabályzót bizony 10-12 órán át érdemes viselni. Ha kiszámoljuk, hogy az éjszaka csak kb. 8 órán át tart, könnyen beláthatjuk, hogy a kivehető fogszabályzót a gyermeknek tanulás vagy a délutáni pihenések során is hordania szükséges a megfelelő hatás eléréséhez. A kivehető fogszabályzó a beépített rugók, karok, csavarok segítségével tágíthatja az állcsontot (felső kivehető fogszabályzó), összehúzhatja a fogakat, vagy eltávolíthatja azokat egymástól. Bizonyos esetekben csak a megfelelő méretű hely fenntartására hordatjuk a gyermekkel, például a fogváltás időszakában. Az éjszakai fogszabályzót a megfelelő eredmény érdekében nem csak éjszaka kell hordani, hanem naponta min. 10-12 órán keresztül! Mivel az erőt a fogakra vagy a csontra a rugók, karok, csavarok stb. feszítése adja át, az elmozdulás megtörténte után a kivehető fogszabályzó passzívvá válik. Ezért szükséges minimum 6 hetente a fogszabályzó szakorvoshoz visszamenni, aki akarok, rugók stb. megfelelő állításával a lemezt újra aktiválja a szükséges és kívánatos mértékben. Ha az aktiválást elmulasztjuk, a készülék nem dolgozik tovább csak fenntartja az addig elért állapotot.r eu in elit.

Passzív kivehető fogszabályzó mely nem közvetlenül a fogakra hat

Az aktív fogszabályzó készülékek mellett a fogszabályzó orvos javasolhat úgynevezett passzív fogszabályzó készüléket is. Ez a készülék a páciens izmainak erejét használja fel, és a fogak aktív mozgatása helyett a csontnövekedés irányításával igyekszik a harapást a megfelelő irányba terelni. Az ilyen készülékeket funkciós készülékeknek is nevezzük. A felső és az alsó állcsonton egyszerre hatnak, sőt azok egymáshoz igazítását végzik, például, ha az alsó állcsont kicsit hátrébb van, mint ahol lennie kellene, és így a felső fogak előre állónak hatnak, akkor az alsó állcsontot igyekszik előre húzni a megfelelő pozícióba. Egy gyermekkori rossz szokás, például ujjszopás miatt kialakult kedvezőtlen helyzet javítására is kiváló készülék a passzív fogszabályzó. Itt is érvényes azonban az a szabály, ami az aktív lemezeknél, hogy 10-12 órán át hordani szükséges ezeket a megfelelő hatás elérése érdekében!

Miért nem eléggé hatásos, ha a kivehető fogszabályzót csak az éjszakai hordja gyermekünk?

A fogszabályozás során a kivehető készüléke erőt közvetítenek a csontra, vagy passzívan, vagy a fogakon keresztül. A fogszabályzó berakása után az erő azonnal hatni kezd, a csontsejteknek azonban idő kell ahhoz, hogy erre az erőre szépen lassan reagálni kezdjenek. Kb. 4 óra telik el addig, míg a csontsejtek felkészülnek arra, hogy a rájuk ható erőnek megfelelően változásokat generáljanak. Kb. 8-10 óra, mire elindul a változás! Innen azonban már minden nagyon hatékony! Azaz, ha a gyermek 12 órát hordja a fogszabályzót, az kb. 2 óra nagyon aktív hatást ér el, de ha 14 órát hordja, akkor már 4 óra nagyon aktív hatás, ami az előző hatás duplája!!! 14 órai hordással dupla olyan eredmény érhető el, mint 12 órai hordással, így a fogszabályzás teljes ideje lerövidülhet! Fontos és praktikus tanács! A 10-12 (még jobb ha 14!) órányi fogszabályzó viselést nem kell a gyermeknek egyszerre teljesítenie! Ha az iskolából hazamegy, beveszi a fogszabályzót, tanul vele, olvas stb. Majd kicsit játszik, szaladgál, kiveszi. Leül mesét nézni, beteszi. Vacsorázik, kiveszi. Esti fürdés, olvasás, hordja… Tehát nem muszáj egyvégtében hordani, lehet kisebb szüneteket tartani! És hogy mi lenne a valóban optimális hordási idő a professzorok szerint?… Tőlünk nyugatabbra a kivehető fogszabályzókba egy kis csipet szerelnek, ami képes arra, hogy pontosan mérje, mennyi időt van a gyermek szájában a fogszabályzó. A kutatások szerint a leginkább hatékony eredmény akkor érhető el, ha a gyermek szájában összesen 17 órát van bent a készülék. Ez azt jelenti, hogy összesen 7 órát nincsen bent, ami az evések és a sportos mozgásos tevékenységek idejét jelenti a nap során. A havi ellenőrzéskor a chipet a fogszabályzó orvos leolvassa és pontosan látja, hogy a készülék mennyit volt a gyermek szájában. Ha a kezelés nem elég hatékony, egyértelműen meghatározható, hogy ennek mi az oka.

Fogszabályozás felnőtteknek kivehető fogszabályzóval

A felnőtt, fix készülékes fogszabályzás után az elért eredmény sokszor sajnos nem stabil. Ez azt jelenti, hogy ha csak úgy magára hagyjuk a fogakat, akkor azok visszarendeződhetnek, és a szépen kialakított fogsor megint kuszává válik. Ennek elkerülése érdekében a fix fogszabályzó készülék levétele után éjszakai kivehető fogszabályzót szükséges hordani felnőtt korban is. Mivel itt a cél az elért eredmény megtartása, a legtöbb esetben elegendő az éjszakai hordás, de itt is érvényes, hogy minél többet van bent a készülék, annál jobb. A kivehető készülékről való leszokás menete ebben az esetben az, hogy elkezdünk egy-egy napot kihagyni. Ha másnap feszesen, nehezen, megy be a fogszabályzó, akkor a leszokás még korai, ha viszont egy egy nap kihagyása után a fogszabályzó ugyanolyan feszülésmentesen és könnyen csúszik a helyére ahogy szokott, akkor megpróbálkozhatunk 2 nap kihagyással, és így lassan és nagyon fokozatosan hagyhatjuk el a készüléket.

© 2024. A vvdental weboldala szerzői jogvédelem alatt áll.

Személyes adatok védelme

Előjegyzéshez hívja:        0266-218-250

Cookiek használatának szabályzata